Menu Zamknij

Co bakterie jelitowe mają wspólnego z mózgiem?

Co bakterie jelitowe mają wspólnego z mózgiem?

Od dawna naukowcy spekulowali, iż istnieje pewien związek pomiędzy mikroflorą jelitową a mózgiem. W ostatnich latach pojawiły się doniesienia o przyczynowym wpływie mikrobów na mózg i zachowanie ludzi. Nasz organizm jest skolonizowany przez biliony bakterii należących do ponad 5000 gatunków. Wiele z nich zamieszkuje nasze jelito grube, gdzie wspomagają proces trawienia pokarmu, pomagają wytwarzać witaminy B i K oraz produkują niezliczoną ilość cząsteczek i metabolitów. Mimo, że dopiero szukamy odpowiedzi na to, jaki wpływ wywierają dane metabolity na nasz organizm, to wiemy już, że część z nich w dużym stopniu oddziałuje na nasz układ pokarmowy oraz na znajdujące się tam nerwy i komórki układu immunologicznego. Niektóre przedostają się do krwioobiegu i tą ścieżką dostają się do pozostałych narządów, w tym do mózgu. Mózg i jelita są połączone drogą ekspresową czynną 24 godziny 7 dni w tygodniu – jest to oś jelitowo-mózgowa. Bakterie jelitowe wytwarzają związki neuroaktywne, w tym serotoninę, która reguluje nasze emocje. Mózg z kolei wysyła sygnały do układu żołądkowo-jelitowego, by tłumić bądź stymulować trawienie.

Każdy człowiek ma swój unikalny mikrobiom, który jest kształtowany przez całe życie poprzez dietę, środowisko, przebyte choroby. Co ciekawe, również nasze podłoże genetyczne wpływa na to, jakie bakterie występują w ludzkich jelitach. Chociaż swoich genów nie możemy zmienić, to możemy wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe do naszego życia codziennego.

W naszych jelitach występują różnego rodzaju bakterie, które wywierają na nas, w zależności od gatunku, dobry lub zły wpływ. W momencie, gdy spożywamy większą ilość żywności typu fast food, w jelitach namnażają się bakterie, które „lubią” tłustą, kaloryczną żywność. Co gorsza, mogą one wysyłać komunikaty do mózgu, przez które częściej będziemy sięgać po niezdrową żywność. Może to działać na naszą niekorzyść i powodować stany zapalne w organizmie, prowadzić do otyłości oraz innych schorzeń.

Zdrowy mikrobiom to różnorodny mikrobiom. Zapewnienie dużej różnorodności gatunków bakterii obecnych w jelitach chroni przed powodowaniem stanów chorobowych. Drastyczne zmiany w mikrobiomie, tzn. dominacje niektórych gatunków lub wybrakowana flora bakteryjna są związane z zapaleniami jelit czy też niektórymi nowotworami, a także mogą przyczyniać się do powstania choroby Alzheimera.

W jaki sposób możemy samodzielnie wpływać na stan naszej mikrobioty, bez pomocy specjalistów? Oto kilka złotych rad:

·         Wymień produkty wysoko przetworzone na żywność organiczną

·         Spożywaj więcej żywności fermentowanej i probiotyków

·         Przyrządzaj posiłki w mniejszych porcjach  

·         Staraj się nie jeść w stresie czy złości

Pokarmy, które powszechnie spożywamy, a są one korzystne dla „zdrowych” bakterii jelitowych to czosnek, cebula, por, szparagi, banany, owies, jabłka, kakao, otręby pszenne, siemię lniane. Ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości błonnika w diecie. Badania epidemiologiczne potwierdzają, że diety z niskim udziałem tłuszczu zwierzęcego wpływają pozytywnie nie tylko na naszą wagę, ale też na kondycję sercowo-naczyniową, zmniejszają ryzyko wystąpienia schorzeń mózgu, depresji czy też choroby Parkinsona.

Wniosek, który można wyciągnąć ze wszystkich badań nad florą jelitową, jest taki, iż należy zachować umiar i różnorodność w diecie, dzięki czemu i my i nasze bakterie będziemy w dobrej formie.

 

Autor: Marta Gil

22 lata, studentka II roku studiów magisterskich na kierunku Genetyka i Biologia Eksperymentalna. Niska istota o wielkim sercu. Pogodna i uśmiechnięta, oddana swojej rodzinie i przyjaciołom. Miła, ale jeśli nie lubisz ruskich pierogów – lepiej się nie zbliżaj. Poza pracą laboratoryjną ceni wszelkie formy sztuki, przede wszystkim rysunek i kaligrafię. Nie jest stereotypową kobietą – od dziecka interesuje się piłką nożną, więc wie, co to spalony. Postara się przybliżyć Wam zdrowotne ciekawostki ze świata genetyki i biologii.

Opublikowany wMedykosfera