Menu Zamknij

Kosmetyki z łąki? – Krwawnik pospolity oraz czarnuszka siewna w preparatach kosmetycznych i leczniczych.

Obecnie na rynku kosmetycznym pojawia się coraz więcej naturalnych kosmetyków. Preparaty  takie są równie skuteczne jak te nafaszerowanie chemią, a nawet wykazują znacznie lepsze działanie.  Można zauważyć, że współcześnie zioła wracają do łask. Wiele osób stawia na zdrową, naturalną, a przede wszystkim bezpiecznąpielęgnację. Mam pewność, że nie raz zastanawialiście się oglądając stare fotografie Waszych babć z młodości, jak to się dzieje, że kobiety na nich przedstawione mają tak piękną cerę. Na pewno nie było to proste, na rynku kosmetycznym nie było tak wiele preparatów jak dziś. Panie jednak świetnie sobie radziły stosując „kosmetyki z łąki”, a wiedza na ten temat była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś w swoim artykule przedstawię krwawnik pospolity oraz czarnuszkę siewną – zwykłe zioła o niezwykłych właściwościach. Zapraszam do lektury…

„Achillesowe ziółko”? Krwawnik pospolity jako wszechstronne zioło z łąki

Krwawnik pospolity to jedno z najbardziej cenionych ziół, niestety nie jest on aż tak popularny w preparatach kosmetycznych. Szkoda, gdyż można go łatwo pozyskać, rośnie prawie wszędzie. Już w Starożytności był cenionym surowcem leczniczym, jak również stosowano go jako przyprawę. Podobno Achilles także go używał, lecząc rany wojowników spod Troi. Stąd jego łacińska nazwa Achilleamillefolium. Obecnie został odstawiony na boczny tor, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele korzyści może przysporzyć zdrowiu i urodzie. Roślina ta należy do rodziny astrowatych, posiada drobne, białe kwiaty. Zwykle rośnie na łąkach i pastwiskach (kwitnie od lipca do października wydzielając aromatyczny zapach). W jego składzie znaleźć można wiele cennych substancji, takich jak: witaminy A,C i K, składniki mineralne (cynk, miedź, żelazo) flawonoidy, garbniki oraz olejek eteryczny. Krwawnik pomaga łagodzić wiele schorzeń, od przeziębienia po choroby wrzodowe. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, uspokajające. Poprawia przemianę materii, łagodzi bóle menstruacyjne, a także bóle reumatyczne. Wzmacnia organizm i podnosi odporność. Można go stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, dlatego świetnie się sprawdzi jako lek oraz kosmetyk. W kosmetyce wykazuje głównie działanie odmładzające, wybielające i ściągające. Świetnie sprawdzi się przy cerze trądzikowej, ponieważ łagodzi stany zapalne oraz hamuje rozwój bakterii. Co więcej, zmniejsza pory i redukuje zmarszczki, dzięki czemu może być stosowany w pielęgnacji cer dojrzałych. Wyciąg z krwawnika wykorzystywany jest w wielu produktach, m.in. kremach, serach przeciwzmarszczkowych, tonikach, szamponach czy maseczkach regeneracyjnych (do skóry i włosów). Ostatnio na rynku często spotykany jest również hydrolat z krwawnika pospolitego. To świetny preparat, gdyż ma wiele zastosowań. Można używać go jako tonik, dodatek do kremów lub komponent do maseczek czy glinek. Polecany jest do stosowania jako okład na opuchnięte miejsca oraz przemywania ran. Krwawnik jest  na wyciągnięcie ręki, dlatego można także zrobić sobie domowe spa i zastosować go na kilka sposobów.

Parówka – garść ziela należy zalać wrzątkiem i odczekać chwilkę (aż się zaparzy). Pochylamy się nad parówką i przykrywamy ręcznikiem na około 10 minut. Po takim zabiegu warto zastosować maseczkę. Ponownie będzie potrzebna garść ziela, które również zalewamy wrzątkiem (w tym przypadku ziele powinno być rozdrobnione, a ilość wrzątku niewielka, aby powstała po wymieszaniu gęsta papka). Po ostudzeniu (ok 10 minutach) nakładamy na twarz na 15 minut. Maseczkę można przykryć gazą. Krwawnik najlepiej zbierać w słoneczne dni, ponieważ wtedy kwiaty zawierają najwięcej olejku eterycznego (większe właściwości lecznicze)

Czarnuszka siewna złotem faraonów?

Kolejną niedocenioną roślinką jest czarnuszka siewna. Niegdyś była nazywana złotem faraonów. Określenie to wynikało z jej licznych zastosowań, głównie w medycynie. Wspomaga ona układ odpornościowy, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwpasożytnicze, antygrzybiczne. Stosowana jest w leczeniu alergii, gdyż działa antyhistaminowo. Mówi się też o oczyszczaniu wątroby, rozpuszczaniu kamieni nerkowych a nawet zabijaniu komórek rakowych. Zioło to ma wiele zastosowań, a od jakiegoś czasu zaczyna cieszyć się większym zainteresowaniem. Zaczyna pojawiać się również na półkach gabinetów kosmetycznych oraz dobrych sklepów. Skład chemiczny jest bogaty i zróżnicowany. Do jej głównych składników należą: tymol, ditymochinon, tymohydrochinon, tymochinon i karwakrol. Bogata jest także w nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy, eikozadeinowy). Warto wspomnieć, że czarnuszka to również bogate źródło witamin (m.in. z grupy B) oraz biopierwiastków (Fe, Ca, Zn, K, Cu, P). Czarnuszka to wspaniały antyoksydant. Neutralizuje wolne rodniki oraz spowalnia proces starzenia się skóry. Coraz więcej osób przekonuje się do jej cudownych właściwości, polecana jest często przez kosmetyczki i fryzjerów. Jeżeli chodzi o stosowanie, najlepiej zdecydować się na zakup oleju z czarnuszki, nazywanego eliksirem młodości. Uelastycznia, regeneruje skórę oraz redukuje zmarszczki. Wykazuje działanie antybakteryjne i oczyszczające, dlatego sprawdzi się w pielęgnacji skóry borykającej się z trądzikiem, łojotokiem czy egzemą. Polecany jest osobom, które preferują opalanie (naturalne, solarium), ponieważ olejek ten łagodzi oparzenia oraz zapobiega ich powstawaniu. Wmasowany w skórę szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy lecz aksamitną miękkość.Z olejku można przygotować napar, wcierkę do włosów czy paznokci. Niweluje łupież, łagodzi swędzenie. Korzystnie wpływa na cebulki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów, ponadto nawilża je i regeneruje, dlatego osoby posiadające matowe, przesuszone, łamliwe włosy powinny sięgnąć po ten eliksir. Sprawi on, że włosy staną się lśniące i miękkie w dotyku. Regularne stosowanie na płytkę paznokci zapobiega również łamliwości i ich rozdwajaniu się.

Krwawnik pospolity i czarnuszka siewna to zioła, o których na pewno każdy słyszał, lecz nie do końca był świadomy ich właściwości oraz szerokich zastosowań. Obecnie przeżywają odrodzenie. Coraz więcej preparatów kosmetycznych zawierają te niezwykłe rośliny. Zioła można stosować zewnętrznie, jak również wewnętrznie wspierając swój układ immunologiczny, a także piękny wygląd.

Dagmara Lewandowska

21 lat, studentka III roku chemii analitycznej. Nie taki diabeł straszny, jak go… mieszają. Wiedza, którą zdobywa jest bardzo wartościowa – umożliwia jej m.in. analizę kosmetyków pod względem chemicznym, więc jest świadomym konsumentem. Postara się Wam przekazać w najbliższym czasie cząstkę swojej wiedzy . Głębię świata kosmetycznego poznaje już od 5 lat, za pośrednictwem książek,artykułów i wiedzy empirycznej ( na szczęście nie wysadziła jeszcze mieszkania). Nie podąża za trendami tylko sama je wyznacza. Ma nadzieję, że razem z nią pokochacie świat natury, zdrowia i piękna.

Opublikowany wKosmetosfera