Menu Zamknij

Róża w kosmetyce – sekret pięknej i młodej skóry

Nie od dziś wiadomo, że róża to wdzięczny, królewski kwiat posiadający wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych oraz leczniczych. Już starożytni Grecy i Rzymianie robili napary, oleje, które były panaceum na wszelakie schorzenia – zwłaszcza skórne. Dziś róża jest składnikiem wielu kosmetyków, głównie przeznaczonych dla cer naczynkowych. Dlaczego? Odkryjcie jej sekret w poniższym artykule….

Szczypta historii

Czy wiedzieliście, że róże występują głównie na północnej półkuli? Przypuszcza się, że prawdopodobnie wywodzą się z Azji, dlatego szczególną rolę odgrywały w starożytnych Chinach. Do Europy dotarły dopiero w XIII wieku. Najważniejsze miejsce, gdzie rośnie aż 11 gatunków dzikich róż to rezerwat „Góry Pieprzowe” , znajdujący się w okolicach Sandomierza.

Róża w kosmetyce

Obecnie jest wiele odmian tego kwiatu. W kosmetyce najczęściej stosowana jest róża damasceńska, stulistna oraz karbowana. Dzika róża głównie swoje zastosowanie znalazła w medycynie oraz ziołolecznictwie. Wiele preparatów kosmetycznych w swoim składzie zawiera ten kwiat, który oprócz niezwykłych właściwości posiada wyjątkowy, delikatny, kobiecy zapach, którym prawie każda z Pań uwielbia się otulać. Płatki róży to źródło witaminy C, A, E, jak również wielu minerałów, flawonoidów czy też garbników. Na rynku można znaleźć chyba wszystkie preparaty do pielęgnacji, w których wykorzystuje się ten niezwykły kwiat. Wszelakie balsamy do ciała, kremy, peelingi, szampony, hydrolaty, perfumy. Szczególnie polecam wodę różaną, która jest kosmetykiem wielofunkcyjnym. Może stanowić alternatywę toniku, mgiełki do włosów, możemy dodawać ją do maseczek. Bardzo szybko łagodzi podrażnienia, koi i nawilża. Często stosuję ją w celu odświeżenia twarzy. Może być używana wielokrotnie w ciągu dnia, nawet na makijaż. Uniwersalnym kosmetykiem jest także olejek różany. Stosowany do pielęgnacji ciała oraz twarzy świetnie sprawdzi się przy cerze suchej, zniszczonej, a przede wszystkim naczynkowej.

Właściwości róży

Ma wiele dobroczynnych właściwości, m.in. intensywnie nawilża i pielęgnuje skórę. Wykazuje działanie antybakteryjne, łagodzące. Pobudza wytwarzanie kolagenu, lekko liftinguje skórę i poprawia jej sprężystość. Polecana jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, gdyż wygładza drobne zmarszczki. Róża świetnie poprawi kondycje włosów, zmiękczy, wygładzi a włosy oprócz wspaniałego zapachu będą lśnić jak nigdy wcześniej. Ze względu na wykazywanie właściwości antybakteryjnych oraz oczyszczających, kwiat ten stanowi składnik preparatów przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Ekstrakt z róży działa przeciwzapalnie, koi, dzięki czemu wszelakie zaczerwienienia zostają zmniejszone. Róża to skarbnica przeciwutleniaczy, dlatego neutralizując działanie wolnych rodników przyczynia się do odmłodzenia stanu skóry, chroni również przed stresem. Warto wspomnieć, iż łagodzi oparzenia słoneczne, chroni przed utratą wilgoci, dzięki czemu cera staje się jędrna i gładka. Jej niezwykły zapach przynosi ukojenie, dlatego preparaty z różą nie tylko pielęgnują skórę, lecz również relaksują. Kosmetyki nie wysuszają skóry, a zmniejszają widoczność porów, poprawiają koloryt cery i sprawiają, że wygląda ona świeżo i zdrowo. 

Rodzaje róży w kosmetyce. Różane kosmetyki – dla jakiej cery?

Jak już wcześniej wspomniałam, rozróżnia się wiele gatunków róż, jednak na rynku kosmetycznym preparaty najczęściej zawierają w swoim składzie:

Różę Damasceńską – nazywana królową wszystkich kwiatów o przyjemnym słodkim zapachu. Olejek z róży damasceńskiej polecany jest głównie w leczeniu trądziku oraz innych zmian skórnych. Cery zmęczone, poszarzałe również będą zadowolone z preparatów zawierających tę odmianę, gdyż wykazuje działanie rozjaśniające. Wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki obecności witaminy C i flawonoidów, poprawia koloryt oraz zmniejsza zaczerwienienia skóry, dlatego właśnie osoby posiadające cerę naczynkową oraz wrażliwą powinny zaopatrzyć się w kosmetyki z różą damasceńską.

Różę Stulistną – tak naprawdę to mieszanka kilku róż, a jej korzenie sięgają Francji. Główną jej cechą jest to, że płatki są jadalne. Są one bardziej delikatne od róży damasceńskiej. To właśnie z tej odmiany robi się pyszne konfitury. Podobnie jak damasceńska, wykazuje właściwości antyoksydacyjne (zawiera antocyjany oraz polifenole). Wzmacnia naczynka krwionośne oraz zmiękcza naskórek. Olejek wykorzystywany jest w aromaterapii. Jej wspaniały zapach działa relaksująco, odprężająco oraz antydepresyjnie.

Kosmetyki zawierające olejek czy też ekstrakt różany przede wszystkim polecane są dla cer dojrzałych, zmęczonych, poszarzałych, jak również suchych, naczyniowych, a nawet trądzikowych. Zapobiegają one powstawaniu plam pigmentacyjnych. Na rynku jest tak wiele preparatów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie musi to być koniecznie kosmetyk do twarzy. Balsamy, peelingi czy też perfumy wspaniale otulą nasze ciało, jak również zmysły.

Dagmara Lewandowska

22 lata, studentka IV roku chemii analitycznej. Nie taki diabeł straszny, jak go… mieszają. Wiedza, którą zdobywa jest bardzo wartościowa – umożliwia jej m.in. analizę kosmetyków pod względem chemicznym, więc jest świadomym konsumentem. Postara się Wam przekazać w najbliższym czasie cząstkę swojej wiedzy . Głębię świata kosmetycznego poznaje już od 5 lat, za pośrednictwem książek,artykułów i wiedzy empirycznej (na szczęście nie wysadziła jeszcze mieszkania). Nie podąża za trendami tylko sama je wyznacza. Ma nadzieję, że razem z nią pokochacie świat natury, zdrowia i piękna.

Opublikowany wKosmetosfera